İran, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan konsolosluk binasına düzenlenen ve Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının öldürüldüğü saldırının ardından dün akşam İran'a füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi. Bu saldırının ardından dünyanın çeşitli ülke ve kuruluşlarından açıklamalar yapıldı.
ÇİN: GERİLİM, GAZZE'DEKİ ÇATIŞMANIN YAYILMA ETKİSİ
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, gerilimin, Gazze'deki çatışmanın yayılma etkisi olduğu kaydedilerek savaşa derhal son verilmesi gerektiği belirtildi. Çin'in gerilimin yükselmesinden derin endişe duyduğu belirtilen açıklamada, taraflara sükunet ve itidalle hareket ederek gerilimi daha fazla yükseltmekten kaçınma çağrısı yapıldı.
Açıklamada, BMGK'nin Gazze'de ateşkes talep eden 2728 sayılı kararının daha fazla gecikmeden uygulanması gerektiğine işaret edilerek, uluslararası toplumun, özellikle etki sahibi ülkelerin bölgede barış ve istikrar için yapıcı rol oynaması gerektiği vurgulandı.
MEDVEDEV: ABD, ORTA DOĞU'DA BÜYÜK BİR SAVAŞ İSTEMİYOR
Rusya'nın eski devlet başkanlarından Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev de Telegram kanalından yaptığı açıklamada, İsrail ve İran arasında bir savaşın ABD Başkanı Joe Biden'ın kasım ayında yapılacak seçimlerde yeniden seçilme şansını azaltacağını savundu. Medvedev, konuya ilişkin olarak, "Amerika, Orta Doğu'da büyük bir savaş istemiyor. Gazze'de insanların öldürülmesi Biden'ın şansını azaltıyor; İsrail ve İran arasında bir savaş, ilave bir belirsizlik teşkil edecektir" ifadelerini kullandı.
GUTERRES'TEN 'SÜKUNET' ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.
Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. BM Genel Sekreteri Guterres, açıklamasında, "İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Son saldırılarla Orta Doğu'daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Antonio Guterres, "Tüm taraflara, Orta Doğu'da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükunet çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri Guterres, ne Orta Doğu'nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi.
JAPONYA: MEVCUT DURUMU KÖTÜLEŞTİRMESİNDEN KAYGI DUYUYORUZ
Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da "Japonya, bu saldırının Orta Doğu'daki mevcut durumu daha da kötüleştireceğinden derin kaygı duymakta ve bu gerilimi şiddetle kınamakta" ifadesi yer aldı.
"Orta Doğu bölgesinde barış ve istikrar Japonya için son derece önemli" değerlendirmesi yapılan açıklamada Japonya'nın, bölgede durumun sakinleştirilmesine yönelik ilgili taraflara güçlü bir şekilde çağrıda bulunduğu bildirildi.
Deniz aşırı yaşayan Japonya vatandaşlarının korunması için tüm önlemlerin alınacağı belirtilen açıklamada, sürecin daha da kötüleşmesini önlemek için gerekli diplomatik çabaları göstermeye devam etme kararlılığı vurgulandı.
BREZİLYA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI, URUGUAY'DAN KINAMA
Brezilya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, İran ve İsrail'e 'maksimum itidal' çağrısı yapılarak, bölgede artan gerilimin düşürülmesi için uluslararası toplumdan çaba göstermesi istendi. İran'ın insansız hava aracı ve füze saldırısı haberlerinin endişeyle takip edildiği kaydedilen açıklamada, Brezilya'nın, Gazze Şeridi'nde çatışmaların başlamasından bu yana, husumetin işgal altındaki Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve şimdi de İran gibi ülkelere yıkıcı şekilde yayılabileceği konusunda uyarıda bulunduğu da hatırlatıldı.
Uruguay hükümetinden yapılan açıklamada ise İran'ın İsrail'e hava saldırısı kınanarak, Orta Doğu'da çatışmanın kötüleşmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi.
VENEZUELA: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
Venezuela Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Orta Doğu'da artan gerilimin endişeyle takip edildiği belirtilerek, çatışmalara, BM'nin işlevsiz kalmasının, Filistin'de yaşanan soykırımın ve İsrail rejiminin mantıksızlığının yol açtığı kaydedildi.
Filistin için uluslararası adalet ve hukukun sağlanmasının önemine işaret edilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Uluslararası hukuk Filistin halkı ve devleti için tesis edilmediği müddetçe barış garanti olamaz. Venezuela, dünya ülkelerinin çoğunluğunun istediği gibi barış ve adaleti savunuyor" ifadelerine yer verildi.
MEKSİKA: UMARIZ ORTA DOĞU'DA ÇATIŞMALAR ARTMAZ
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Orta Doğu'da çatışmaların artmamasını umduklarını bildirdi.
İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarına ilişkin sosyal medya hesabı X'ten paylaşımda bulunan Obrador, şu ifadeleri kullandı: "Umarız Orta Doğu'daki çatışmalar artmaz. Savaş mantıksızdır, acı ve ölümle eş anlamlıdır. Bunun kimseye bir faydası yok, hatta savaş çığırtkanlığı yapanlara bile. Barışı ve evrensel kardeşliği destekleyelim. Siyasetin ve diğer şeylerin savaşı önlemek için icat edildiğini unutmamakta fayda var."